Hajó Magazin

Gyapjasék Pálma de Mallorcán

Megkezdődött a Pálmai felkészülés! Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs jelentkezett Spanyolországból.

Április 3-án utaztunk ki az év első Pálmai edzőtáborunkba ahol egy 6 napos edzést és a Trofeo Princessa Sofia előversenyét csináltuk végig. A Portugálokkal együtt szervezett edzést az olasz Riccardo De Felice irányította. Az első napokon szerencsére erős déli szél volt ami azt jelenti ezen a helyen hogy nagyon nagy hullámok alakulnak ki, a néhol háromméteres hullámokban való vitorlázás mindig nehéz, főleg úgy hogy idén még túlnyomó részben lapos vízen dolgoztunk.

Igazából örültünk ezeknek a napoknak mert most végre lehetőség nyílt arra hogy kipróbáljuk az új svertünket ami direkt a hozzánk hasonló testi adottságokkal rendelkező versenyzőknek lett kifejlesztve. A hátralévő napokban azon dolgoztunk hogy ezt a változást a hajóban az állítással és a hajó vezetési stílussal is lekövessük így kihozva belőle a maximumot.

A verseny első napján sajnos nem volt futamunk a szél hiánya miatt, de ahogy általában lenni szokott amint lelőtték a napot megjött a szél, ami egészen 16-17 csomóra fel is ment, így ki tudtunk menni edzeni amelynek színvonalát az is emelte hogy a Spanyol olimpikon és a Svéd Európa-bajnok csatlakozott hozzánk. A második nap már több szerencsénk volt a széllel, az első futamot végig pumpálós körülbelül 12-15 csomós szélben csináltuk végig ahol negyedikek lettünk. A következő futamot az első krajcbója után folyamatosan vezető pozícióban vitorláztuk a lassan csökkenő szélben, amit sajnálatos módon az utolsó, félszelesl bója előtt érvénytelenítettek. A harmadik nap visszajött az erős déli szél a nagy hullámokkal így csak a 470-est és a Laser oszztályt vitte ki a rendezőség. Az egy megrendezett futamon 5. helyen futottunk be ezzel megszerezve összetettben a 3. helyet. A futamunk után a rendezőség úgy döntött hogy beviszi a mezőnyt a túl nagy hullámok miatt, de mi még kint maradtunk 1,5 órát edzeni szerencsére minden probléma nélkül ki jutottunk a vízről így ez a nap is sikeresen zárult mint az egész utazás.

Most egy nyolc napos pihenő vár ránk Magyarországon ahol a tanulás és a fizikai edzések lesznek az előtérben, utána repülünk vissza Pálmára az első nagy európai megmérettetésünkre.

 

Megjelet a Hajó Magazin téli száma!

A 2017. év összefoglalója. Hazi események, nemzetközi eredmények, sikerek, prtrék.

Kapható az újságárusoknál, illetve a http://www.dimag.hu/ oldalon.

Érdi Mári nyetre a Medal Race-t Miamiban!

 

Gyakorlatilag végig a brit Alison Young volt az egyetlen ellenfele. A többiek nem szólhattak bele a kettejük küzdelmébe, alaposan elverték a többieket.

Összetettben a negyedik helyen végzett, ami a legjobb eredménye!

Gratulálunk, fantasztikus!

 

Érdi Mári parádés! Döntőben a világkupán

 

 

 

 

 

Fotó: Tóth Bogee

A jó kezdés után kevésbé sikeres futamok következtek Érdi Mári számára.
Nem tudom mi volt az oka a két gyangébb futamának, de az egy nap halasztás jót tett neki.
Igaz, mindenkinek, a legjobbaknak is van egy-két gyengébb helyezése.
Az élen állók Aarushra, az olimpiai kvalifikációra készülnek, így megeshet, hogy kísérleteznek.
A tennapi nap viszont Érdié volt: 2., 1. és 3 helye valóban fantasztikus...
A nap hőse egyértelműen ő volt!

Laser Standardben Vadnai Benjamin két jó futama (34. és 22.) mellett nagyszerű versenyzéssel egy kiváló második helyet is szerzett, amellyekkel összetettben feljött a 22. pozicióba. Ezzel felülmúlva a tavalyi versenyen futott szintén kitűnő eredményét.
Öccse, Jonatán 23., 33 és 46. helyeivel 30. helyen végzett ami szintén nagyszerű teljesítmény.

A Gyapjas-testvéreknek az erős szélben a gyengébbik felszerelésükkel mindhárom futamon helytálltak, és végeredményben a 22. helyen fejezték be életük második világkupaversenyét.

 

Miami világkupa: az első két nap

Laser Radial
Három futamon van túl a mezôny.
Az elsô után Mári gyôzelmét ünnepelhettünk, a második viszont gyengébben (43. hely) sikerült. 
Elôfordul ilyen, nem érdekes. 
A harmadik futam 55. helye azonban már sajnos számít... 
Két kiesô ugyan valószínûleg meglesz, de már nem szabad hibázni.
Laser Standard
Vadnaiék négy futamot vitorláztak. Az elsô napon Jonatán kezdett jobban. Hogy pontosabb legyek ragyogóan vitorlázott (29., 23.), míg Benjamin (60., 35.) nem lehetett elégedett. Másnap helyet cseréltek. Benjamin 27., 21., Jonatán 38., 51.
470-es
Gyapjas Balázs: Sziasztok! Gyorsan összefoglalom hogy mi történt a 470-es pályán az elmúlt két napon. 
1 nap: halasztással kezdtünk, majd gyenge szélben vontaztunk a pályára. Gyenge széllel indult egy futam, amit a második krajcban lelôttek, mert leállt a szél. Ekkor vezettünk, ezért szomorúan vettük tudomásul, de tovább kellett lépni ezen. Késôbb 5-6 csomós szélben csináltunk egy futamot, egyenletesen vitorláztunk és a 14. helye futottunk be. Még egy futamra sor került, ezen a 13. helyen végeztünk.
2. nap: három futamot tervezett a rendezô. Mindenki tudta, hogy kemény lesz a free pumping miatt. A mi pályánkon 9-12 csomós szél fujt, kisebb lengesekkel. A futamokban próbáltunk minimális kockázatot vállalva vitorlázni, aminek meg is lett az eredménye. Nem csináltunk szélsôséges futamokat. A mezônyön jól látszik, hogy ez már nem az olimpia utáni év, amikor mindenki lazít, és új dolgokat próbálgat, idén már itt, az elsô versenyen mindenki száz százalékon pörög. Ezért úgy érezzük, hogy a mai 17. és 1ö. helyünk jónak mondható.
Holnap nekünk két futamot terveznek. Helyi idô szerint 12 órakor rajtolunk.
Gyapjas Balázs 
Fotó: Tóth Bogee

Érdi Mári futamot nyert Miamiban!

Tegnap nem volt futam a Laser Radial osztálynak a világkupa idei első versenyén. 

Ma sikerült ottani idő szerint délután háromig kettőt is lebonyolítani. 
Érdi Mári jól kezdett, sőt, jobban nem is kezdhetett volna, ugyanis győzött!
A következőben viszont összehozta a kiesőjét, a 43. helyen végzett. 

A férfi mezőnyben Vadnai Jonatán a tegnapi 29. helye után ma javított, és 23. lett a futamban. 
A bátyja, Jonatan tegnap a 60., ma a 35. helyen ért célba.

A 470-esek is három futamon vannak túl. A Gyapjas testvérek jól vitorláznak, de a 14., 13. és 17. helyükkel is csak a 19. az ősszetettben.

A verseny időjárási körülményeiről egyelőre nincs hírünk. 

Fotó: Tóth Bogee

 

Majthényiék 12. vb aranya

Évvégi összefoglaló írása köznen elgondolkodtam, mit is jelent 12 vb cím...

Majthény - Domokos, 1994

Tizenkettő gombócból is sok – szokták mondani. És vb címből? Egy halandó számára felfoghatatlan. Ebben a rangsorban a magyar sportolók közül összesen ketten állnak előttük: Kovács Katalin kajakozó 31, míg Barna Viktor asztaliteniszező 22 vb-címmel büszkélkedhet. Persze nekik »könnyű« volt a világelsőségeket halmozni, ők ugyanis egy évben jó néhány győzelmet szereztek, míg a tabella harmadik helyén 12 világ elsőséggel álló Majthényi–Domokos páros Repülő Hollandiban évente legfeljebb egyet gyűjthetett. Őket Balczó András öttusázó és Savanya Norbert úszó követi tíz-tíz világbajnoki arannyal. Csányi Béla tekéző, valamint Gerevich Aladár és Kovács Pál vívók kilenc-kilenc vb címmel írtak történelmet. A felsoroltak közül csak Majthényiék aktívak, a többiek visszavonultak. Sok követőjük biztos nem akad, mert manapság egy sportolói karrier általában jóval rövidebb, mint a múlt században volt. 

Korábbi számaink