Hajó Magazin

2013. január

15 év után ismét az óceánokra készül!

Fa Nándor programja

 

4Amikor a Vendée Globe egyszemélyes Föld körüli vitorlásversenyrôl hallunk, kezdhetünk kételkedni, vajon az emberi teljesítôképességnek vannak-e határai. Vagy a vakmerôség határtalan? Ki tudja.

Aki végigcsinálja, büszke lehet magára, akárhányadiknak fut is be végül.
Fa Nándor húsz éve a második Vendée Globe-on ötödikként végzett.

Nem bírta tovább…

Fa Nándor és a kihívás

 

4Már megszokhattuk, Fa Nándor akkor beszél, amikor mondanivalója van. Ez pedig – lássuk be – igencsak szokatlan a mai világban. Igaz viszont, ha megszólal, annak súlya van. Kihívásoknak sosem volt híján, emlékezzünk a Szent Jupáton Gál Józseffel megtett útjára, vagy a szóló földkerülô versenyeire. Most, tizenöt év után újra nekivág az óceánoknak… Karácsony elôtti napon, Fehérváron találkoztunk. A gyönyörû hóesésben odajutni kalandos vállalkozásnak bizonyult a hókotrót hírbôl sem ismerô Pest megyei utakon. Jókora késéssel érkeztem Nándi irodájába, ahol Déry Attilával éppen dolgoztak…

A hajó tervezôi

Fa Nándor és Déry Attila

 

4Ez egy olyan történet, amilyet korábban legfeljebb amerikai filmekben láthattunk. Már maga az alapsztori – Fa Nándor karrierje – sem születhetne meg, csak egy hollywoodi forgatókönyvíró fejében. Az övét viszont az élet (és természetesen a címszereplô) írja, és ebben, egy új fejezetben nagyon fontos szerep jut két ambiciózus fiatalnak: Déry Attilának és Mezey Zoltánnak is. Az új fejezet Nándi visszatérése az óceáni szólóversenyekhez, a hajója tervezésében pedig ôk ketten kaptak jelentôs feladatot. Most velük beszélgetek.

A hajó építôje

A Pauger Carbon

 

4Mielôtt Paulovits Dénessel leülnénk beszélgetni bekukkantok a mûhelybe. Nemcsak a kíváncsiság vonzott, hanem az is, hogy itt található a kávéautomata. A látvány azonban – ami fogad – most feledteti a kávét. Más az amikor az ember tudja, hogy egy hatvanlábas hajó nagy, és más amikor szemtôl szemben látja. Azaz akkor még csak az alsó ôsminta volt kész, és az építôszerszám készült, de nem volt nehéz elképzelni a méreteket. Az egész – a méretek és a kivitel – egyszerûen lenyûgözô.

Huszonegy évesen nemzetközi bíró

Böröcz Bence

 

4A BYC-ben felnôve végigjárta a versenyzôi ranglétrát, de az élsport helyett a tanulást választotta. Mûszaki pályára készül. Nem mellesleg már kamasz korában kedvet kapott a versenyrendezéshez és a bíráskodáshoz. Egyre aktívabb ezen a téren. Már 2011 júliusában nagy elismerés érte: a legendás Kieler Woche, és így egy ISAF Világkupa verseny versenybíró csapatának a tagja lehetett. Most novemberben az ISAF 2012. évi Konferenciáján pedig négy évre nemzetközi versenybírói minôsítést kapott. Ilyen fiatalon ez ritka elismerés! Bence ráadásul nagy hasznára lehet vitorláséletünknek. Bíróként nem csak utazgat, de tapasztal, azt feldolgozza és látja, hogy itthon is cselekedni kéne.

Magyar hajóéptõk: Pálinkás Csaba

Az Elégedett elégedetlen

 

4Ha Pálinkás Csabával találkozik az ember, az száz százalékig vitorlás idôtöltés. Minden pillanatát, életének minden rétegét átszövi a hajó. Királyszentistváni mûhelyében gyönyörû, klasszikus fahajók mellett készülnek az új Picula 24-esek, Siklók vagy Pillék. Ott van egyik álma a sok közül: a Negyvenes Cirkáló gyártósablon. A tavon lépten-nyomon általa életre keltett öreg fahajókba botlani, miközben ô esetleg a tókerülô egykezes versenyen hajt, vagy a Tabun olvad bele a klasszikus vitorlás hangulatba. Lehet, hogy csak kihajózott egy kicsit valamivel a vitorlázás puszta öröméért.

Hajóbemutató

Picula 24

 

4Új hazai tervezésû és építésû hajó minden évben vízre kerül a Balatonon. Ritkább eset, amikor túrahajó születik. Idén ôsszel Almádiban ez történt. Jól esett ismét egy igazi Balatonra tervezett hajóval vitorlázni. A méretek a régi idôket idézik. Az építô Pálinkás Csaba, akit – többek között – a klasszikus Schärenkreuzer 30-as flotta felújítása tett ismertté.

Vendée Globe, 2012–13

Ocean Match Race

 

4Nem tudom, minden Vendée Globe olyan érdekes volt, mint ez a mostani? Vagy csak én találom négyévenként mindig különösen izgalmasnak az éppen zajló versenyt? Mindenesetre ezen a földkerülôn a félúton túl érve sem dôlt el semmi. Persze az élmezôny elhúzott a közvetlen üldözôktôl, de szinte nincs olyan hajó még ebben a megfogyatkozott flottában sem, akinek ne lenne valahol a közelében egy vetélytárs, akire a kis távolság miatt állandóan figyelni kell. A megmaradt hajók meglepôen jól bírják a terhelést, pedig az éllovasok csúcsokat döntögetve hajtják egymást.

Vendée Globe, 2012–13

Féltávnál Fa Nándorral

 

4Fontos a dátum, Fa Nándorral december 22-én délután, a verseny 42. napján beszélgettünk. Az elôzôek ismeretében az persze nem is lehet kérdés, hogy a mai diskurzus semmilyen szempontból sem hasonlít a korábbiakra. Nándi természetesen napra kész, mindent tud a versenyrôl, ami egyáltalán tudható. És ezt most is megosztja velünk.

Alpari World Match Racing Tour, 2012

A feladat elvégezve

 

4Malajziában novemberben véget ért az ISAF által is világbajnokságnak elismert versenysorozat. A World Match Racing Tour Jól »tette a dolgát«,. megfelelt az egytestûekkel folytatott versenyzésben az erôsödô szerepének, és az olimpia évében is képes volt jó versenyekkel és jó versenyzôkkel a megfelelô szakmai és média érdeklôdést fenntartani.

Korábbi számaink