Hajó Magazin

2013. június

MVM Balaton Melges 24 Európa Kupa

Parádés nyitány a Balatonon

 

4A Melges 24 osztály új európai kupasorozatot indított, hogy Európában a hajóosztály terjedését segítse. Április végén ennek elsô versenye volt az MVM Balaton Melges 24 Regatta Balatonfüreden. Ezzel az osztály a Torbole, Kiel, Medemblik, Hanko vitorlás elitbe sorolta a Balatont, és jó eséllyel jövôre itt rendezik meg a Melges 24 Európa-bajnokságot is.

Majthényi Zsombor emlékverseny

Egy napba sûrítve

 

4Úgy három hete még a havat lapátoltam a garázs elôl, hogy ki lehessen állni. Most pedig? Nyár van. Olyannyira, hogy a levegô sem nagyon mozdul. A Balatonon – ott is inkább a nyugati medencében – még csak-csak, de Agárdon valódi strandidô fogad. Így a háromnapos verseny elsô két napján nem történt semmi, azaz pénteken és szombaton várták a srácok a szelet… Vasárnap viszont négy futamot is rendezhettek.

Csökkenô mezônyök

Hol vannak a fiatalok?

 

4A Majthényi Zsombor Emlékversenyen Vadnai Péterrel megyek ki megnézni a futamokat. Péter mesél a két srác – Benjanin és Jonatan – téli felkészülésérôl, eredményeirôl. Jó ôt hallgatni. Mégis, ahogy telik az idô – talán negyedóra lehet a rajtig – egyre furcsábban érzem magam. Kevesen vagyunk… Mármint a versenyzôk. A hosszan elhúzódó tél lehet az oka? Ennek járok most utána…

Változás után az MVSz

Gál András Levente távozott

 

4Legutóbbi számunkban még azt kérdeztük, hogy változás elôtt áll-e az MVSz. Ma már tudjuk a választ. Az elôzetes várakozásnak megfelelôen változás történt az MVSz vezetésében. Ami viszont meglepetést okozott az a politika belekeverése egy társadalmi szervezet, jelen esetben egy sportszövetség elnökének választásába, illetve az ezzel járó indulatok. Ezekkel a jelenségekkel azonban nem kívánok foglalkozni, remélem mindenki megnyugszik, és a továbbiakban a vitorlázással foglalkozik…

Egy hosszú hétvége Keszthelyen

Pünkösdi Regatta

 

4Harminc év alatt több neve is volt a versenynek: Földvár–Keszthely, TVSK és Datware Kupa, egy ideje pedig Pünkösdi Regattának hívják. Ami nem változik: harminc éve népszerû. Évek óta kétszáznál több hajó legénysége gondolja, hogy ezt a hosszú hétvégét Keszthelyen tölti.
Valódi közhely leírni immár minden évben: a Pünkösdi Regatta a balatoni nagyhajós versenyévad második legnagyobb versenye jó ideje. Ám közhely ide, közhely oda: a háromnapos verseny sokak szerint érdekesebb, mint a Kékszalag. Ez ugyan ízlés dolga, de tény, hogy egyetlen más versenyen sincs arra lehetôsége a vitorlázóknak, hogy a parton beszélje ki magát. Igazi közösségépítô funkciót kapott az elmúlt évtizedekben a rendezvény, amelynek mezônye idén immár 31. alkalommal rajtolt el május 18-án, 10 órakkor Balatonföldvárról Keszthelyre.

Karbon Konferencia, Keszthely

A jelen technológiája

 

4Elsô alkalommal került sor Karbon Konferenciára. A házigazda Keszthely, a rendezvény helyszíne a Festetics kastély. A történelem és a legutolsó technológia jól megfért egymás mellett. A mintegy nyolcvan résztvevô hasznosan tölthette a konferencia két napját, mindenki számára szolgát tanulsággal.

Önarckép

Mozgás állóképeken

 

4Az elôzôekben és jelen számunkban egy-egy fotóst mutatunk be. Tesszük ezt azért, hogy ne csak a vitorlás képeiket ismerjük…
Cserta Gábor autokrata fotógráfus. Ez teszi lehetôvé számára, hogy ne kelljen formai, technikai kötöttségekkel foglalkoznia. Azt fényképez, amit szeret, amit ismer, ami beleilleszkedik a kissé öntörvényû világába. Képein nem, vagy csak kevéssé törôdik egy esemény megörökítésével, sokkal inkább a szépség és a harmónia foglalkoztatja.

Hajóbemutató

Jeanneau Sun Odyssey 379

 

4Idei modellt próbálhattunk ki a Balatonon. A vadonatúj hajóval az elsô randi meglehetôsen rövidre sikerült, viszont a második kellemes emlékeket hagyott hátra mindannyiunkban.
Péntek délutánra beszéltünk meg találkozót a Jeanneau magyarországi képviselôjével Balatonfüreden. Mi korábban ott voltunk, mint a megbeszélt öt óra, és a percre pontosan érkezô zivatar. A széllel nem volt probléma, nem is volt túl erôs, de a koromfekete égbolt alatt az esti sötétség lehetetlenné tette a fotózást. Így a Sun Odyssey 379-es kipróbálását másnapra halasztottuk. És milyen jól tettük. Reggel gyönyörû napsütés és jó szél fogadott minket.

Hajóbemutató

Como EA

 

4Európa legnagyobb hajókiállítása (Düsseldorf) után, most Keszthelyen – a Karbon Konferencia keretében – is bemutatkozott az egyedi, magyar fejlesztésû COMO EA. Egy olyan hajó amelyik elektromos hajtással is a hagyományos belsôégésû motorral felszerelt testvéreihez hasonló, azokat megközelítô menettulajdonságokkal rendelkezik.

Szemünk védelmében

A (nap)szemüveg

 

4A szemüvegek olyan eszközök, amelyek a látás javítását, a szem mechanikai védelmét, és (vagy) a fény-, illetve az UV sugárzással szembeni védelmet szolgálják a viselésükkor.

Tragédia az America’s Cup edzésén

Elhunyt Andrew »Bart« Simpson

 

4Huszonnégy órával azután, hogy megtörtént az elképzelhetetlen, kezdtek tisztázódni a részletek, de sorra merülnek fel további kérdések. Mi történt pontosan? Mi lesz a következô lépés? Lehet, hogy törlik a versenyt? Egy azonban sajnos bizonyos: Andrew »Bart« Simpson, az Artemis Racing vitorlázója, 2013. május 9-én, egy edzés során az életét vesztette.

Korábbi számaink