Hajó Magazin

2013. március

Hol rontottuk el?

A Balaton és a D éli Vasút

 

4Annyi minden jelent meg az elmúl húsz évben a Balatonról, hogy követni is nehéz. Algásodás, vízminôség romlás, kiszáradás, vízpótlás, árvíz stb. Követni is nehéz. Közben pedig magáról a tóról mintha megfeledkeztünk volna. Most a mulasztások egy részét pótoljuk, és egyúttal bemutatjuk az okát annak, hogy a tó miért került úgy másfél évszázada – a vízszint tekintetében – ilyen nehéz helyzetbe. Az elsôdleges ok: a Déli Vasút.

Tumbász Hédi
Önarckép

… táncolni az esõben!

 

4A következô számokban egy-egy fotóst mutatunk be. Teszük ezt azért, hogy ne csak a vitorlás képeiket ismerjük…
Tumbász Hédivel kezdjük a sort.

„Az élet nem arról szól, hogy a vihar elmúlását várjuk…
sokkal inkább arról,
hogy megtanuljunk táncolni az esôben!”
– vallja Tumbász Hédi.

Vendée Globe, 2012–13, 5. rész

Sajnos véget ért…

 

4Túl vagyunk a hetedik Vendée Globe szólóvitorlás földkerülô versenyen, és a tizenegy befutóból tíz célba ért száz napon belül. Még az utolsóként megérkezô Di Benedetto is olyan menetidôt teljesített, amivel a huszadik században megnyerte volna az elsô három Vendée Globe-ot, és azóta is mindegyik versenyen az elsô hétben végzett volna.

Nem csak a Vendée Globe-ról…

A verseny után fa Nándorral

 

4Február 19-én, Kápolnásnyéken beszélgetek Fa Nándorral. Téma, mint négyévente ilyenkor a Vendée Globe… Lenne. Persze most is szóba kerül, de van fontosabb témánk is. Épül Nándi hajója, egy IMOCA 60-as, és már látványában is körvonalazódik az elôzetesen megfogalmazott tervezôi filozófia.

Boot Düsseldorf – 2013

Magyarok hódító útja

 

4Nyilakról persze szó sincs, és nem is kezdtek rettegni tôlünk a nyugatiak, még a hajóépítôik sem. De elmúlt az a világ, amikor elkerekedett szemmel néztük egy ilyen kiállításon az ottani minôséget, miközben itthon – persze jóval olcsóbban – csak ettôl jóval elmaradó hazai termékek között válogathattunk. Ritkán írunk külföldi kiállításról, de most jó okunk van rá: a 2013-as düsseldorfi hajókiállításon közös standon megjelenô hét magyar cég produktumai minden szempontból állták a versenyt a nyugati konkurenciával. Sôt! A pálya felfelé ívelhet.

Vendée Globe, 2012–1Emlékek…


A második évtized

 

41993. március 2-án megjelent az elsô Hajó Magazin. Ez azt is jelenti, hogy a mostani lapszámunkkal már a 21. évbe léptünk. Tehát van mit ünnepelnünk. Meg is tesszük ezt, akkor is, ha a mai világ inkább a szerénységre nevel… Legutóbb az elsô tíz évet, most a második évtizedünket tekintjük át. Ez volt az a korszak, amikor sok minden változott.

Korábbi számaink