Hajó Magazin

2013. május

Fináczy György és Sipos Péter kitüntetése

Példaképek

 

4A dr. Kamuti Jenô által vezetett Magyar Fair Play Bizottság döntése alapján Életmû kategóriában Fináczy Györgyöt Európa-bajnoki bronzérmest, az 1964-es tokiói olimpián 13., Münchenben 8. helyezést elért, 70 évesen is aktív versenyzôt, sokszoros magyar bajnokot, a sportág »nagy öregjét« Trófeával díjazták; Sipos Pétert, a Velencei-tó »ôrangyala«, a Finn Osztályszövetség titkára pedig Diplomát vehetett át.

Világkupa: Trofeo SAR Princesa Sofia Mapfre

Európai szezonkezdet

 

4A Trofeo SAR Princesa Sofia Mapfre az évad harmadik, és az elsô európai világkupa versenye. Tíz olimpiai és a 2.4-es paralimpiai osztályban összesen, pontosan hatszáz versenyzô egység nevezett a Palma de Mallorcai versenyre. Közülük hetven érkezett más kontinensrôl. A legnagyobb létszámot a Laser 119 indulója jelentette, de komoly 49er (74) és Finn flotta (72 induló) jött össze.

Téli pihenô helyett kôkemény munka

Lasereseink téli sikerei

 

4Mialatt itthon vitorlázóink zöme a meglehetôsen hosszúra nyúlt pihenô idôszak alatt téli álmukat aludták, vagy jobb esetben a konditermek gépeit koptatták, fiatal Laser versenyzôink közül jó néhányan egyáltalán nem akasztották szögre felszerelésüket, és ezen hónapokat is vízen töltötték.

Ópés »holtszezon«

Nincs megállás!

 

4Ami a címbeli holtszezont illeti, az manapság néhány napra vagy egy-két hétre korlátozódik csupán. A világ élvonala abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Föld északi féltekérôl a tél beköszöntével a délire vándorol, és folytatja a munkát. Sokan tartanak hajót is a Föld túlfelén, hogy ne kelljen azzal se foglalkozniuk. Ráadásul egy kis jolle esetében olcsóbb megoldás, mint az oda-vissza szállítás. De mit is beszélek, hiszen a magyar ópésok egy jó ideje a világ elitjébe tartoznak, már ami az eredményeket illeti. Az anyagiak terén sajnos errôl még nincs szó, így a közeli kevésbé hideg vidékekkel kell a magyar vitorlázóknak beérniük. Lássuk merre jártak az idén…

Ismét változás elôtt az MVSz?

Közgyûlés és Választások

 

4A jelenleg regnáló elnök, Gál András Levente még szinte meg sem melegedhetett a székében, amikor ismét megmérettetik. Legutóbb simán vette az akadályt, igaz, minden elôzmény nélkül került a pozícióba, gyakorlatilag egy programot választott meg a közgyûlés, olyat, amelyet – Gál fogalmazott így – még meg kell tölteni tartalommal. Most viszont a saját munkájáról kell számot adnia. Nem is az a valódi kérdés, hogy sikerült-e érdemben tevékenykednie, hanem az, hogy elhitték-e neki…

Hajóbemutató

Nacra 17

 

4A történet ott kezdôdött ahol egy másik véget ér. A Nemzetközi Vitorlás Szövetség úgy döntött, hogy a 2008-as olimpia lesz a Tornado utolsó fellépése. A NOB szigorúan szabályozza a résztvevôk létszámát az olimpiákon, míg a hajóosztályok kiválasztását az ISAF-ra bízzák. Ennek esett áldozatul a Tornado.

Hajóbemutató

Idei modell: SUN ODYSSEY 41DS

 

4A Jeanneau Research & Design 130 mûszaki szakembert alkalmaz. Ez egyedülálló a hajógyártó szektorban, hasonló kutató, fejlesztô és tervezô csapat általában csak a nagy repülôgépgyártó és autóipari cégeknél van.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a mérnökgárda minden egyes darab elkészültét végig ellenôrzése alatt tarthatja, és – ha szükséges – bármikor módosíthatja akár a terveket, akár a gyártási folyamatot. Jelentôs a szerepük a gyártás racionalizálásában, többek között ezért tud a Jeanneau a felhasznált magas minôségû anyagok ellenére is gazdaságosan termelni, és a hajóit jó áron adni.

Szamódy Zsolt Olaf: Önarckép

Mûvész és kézmûves

 

4Szamódy igazi fényképész. Mûvész szemével komponálja és egy kézmûves alaposságával dolgozza ki a képeit. Fotográfiáin minden részlet a helyére kerül. Kedveli a sorozatokat, jelentôs alkotásai történetek. Dramaturgiája letisztult, sajátos képi világa határozott és egyedi. Uhl Gabriella, mûvészettörténész: – A fotográfiák kemények és humánusak, kellemetlenek és magukkal ragadóak.

Öltözködés

Nagyhajón vitorlázóknak

 

4A brit Keith Musto 1964-ben ezüstérmes volt Repülô Hollandiban az olimpián. Ugyanebben az évben alapította Edward Hyde-dal a Musto & Hyde Sails vitorlagyártó céget. 1971-tôl Musto & Hyde Accessories kizárólag a ruhák és tartozékok fejlesztésével foglalkozik. Ruháinkat a világ élvonalában versenyezô vitorlázókkal extrém körülmények között tesztelik.

Korábbi számaink