Hajó Magazin

Kvalifikációs világbajnokság - 7.

BERECZ ZOMBOR VILÁGBAJNOK!

Ilyen sem fordult elő korábban. Olimpiai osztályban senki sem győzött világbajnokságon. Sőt, még érmet sem szerzett. Európa-bajnoki címet már nyertek magyar vitorlázók, Pomucz Tamás és Argay Béla, még 1989-ben Repülő Hollandiban voltak Európa legjobbjai. Apropos Hollandi, az olimpiai érmes Detre testvéreknek majdnem sikerült, negyedik helyet szereztek vb-n (1983), Finn hajóosztályban Berecz Zsombor (2017) Eb ezüst- és Fináczy György (1971) bronzérme jelentette a legnagyobb sikert. Zsombor most ezeket az eredményeket múlta felül.
Berecz Zsombor második helyen jutott az Éremfutamba, ahol nagyon szoros volt a mezőny. Nyolc ponttal, azaz négy hellyel állt előtte a tavalyi világbajnok svéd Max Salminen, és a tíz versenyzőből még nyolcan győzhettek. A hat selejtező futam után Zsombor 17. helyen állt a 92 hajós Finn mezőnyben. Az Aranycsoport négy futamában csak ő végzett mindannyiszor az első tízben, és feljött a 2. helyre.
Az Éremfutamon az első cirkáló szakasz végén már elsőnek kerülte a bóját. Szorosan a nyomában jött Jan Postma, a többiek pár hajóhosszal lemaradtak. Felhúzták a pumpálást megengedő lobogót, tehát gyakorlatilag mindent megengedett volt az előrejuás érdekében. Ez jó, mert Zsombor ebben különösen jó. Távolodott is a hollandól, és még jobban a mezőnytől. Salminen az 5-7. helyen vitorlázott, Zsombor már ekkor előtte volt az összetettben. A utolsó szakaszon már csak Postmára kell figyeljen, ugyanis, ha helyet cserélnek, akkor pontegyenlőséggel a holland a világbajnok. Zsombor azomban végig kontroll alatt tartotta, és cirka öt másodperccel győzött.

GRATULÁLUNK!

Korábbi számaink